Historia

HISTORIA

StoraMellösa-Vapen

Stora Mellösa: Historia

I Östernärke strax söder om Hjälmaren ligger Stora Mellösa. Området kring samhället är en typisk jordbruksbygd. Under senare delen av 1800-talet genomfördes den stora sjösänkningen av Hjälmaren vilket gjorde att stora ytor som tidigare legat under vatten eller varit sankmark nu blev odlingsbara. Dessa jordar var väl lämpade för odling av morötter, potatis och spannmål. Stora Mellösa var en period ett av de största morotsodlardistrikten i Sverige. En av de första morotsodlarna i Stora Mellösa var John Persson i Råsta. John även kallad ”Morotakungen” odlade även potatis, en gröda som fortfarande odlas i stor utsträckning.

Stora Mellösa var tidigt bebott och fynd daterade till yngre stenåldern har gjorts på några av de åsar som finns i området. De låglänta delarna var fortfarande hav och fynden visar att bosättningarna var fiskeboplatser. Centrum för bygden låg redan på forntiden kring platsen där kyrkan står idag. Flera fornlämningar från järnåldern finns kvar söder om kyrkan och vid Hjälmarsnäs finns ett gravfält med över 50 stycken järnåldersgravar. Området kring kyrkan utgör också ett välbevarat sockencentrum med före detta skola, sockenstuga, fattigstuga, ålderdomshem och prästgård.

Rakt norr ut från Stora Mellösa tätort på en udde ut i Hjälmaren ligger Göksholms slott. I slottet finns rester av en 1200-tals borg och slottet är med stor säkerhet den enda byggnad i Sverige som varit bebodd oavbrutet sedan medeltiden. Strax nordost om Göksholm finns det näs som heter Engelbrektsholmen. Detta anses vara den plats där upprorsledaren Engelbrekt Engelbrektsson mördades 1436 av slottets dåvarande ägare Måns Bengtsson Natt och Dag.

Katrinelund nordost om Stora Mellösa användes under mitten av 1800-talet som en exporthamn. Olika järnvaror från Brevens bruk fraktades till Katrinelund med oxar under vintern då det var bra slädföre. Där magasinerades de till sommaren då de lastades på båtarna för vidare transport till Stockholm. Männen som fraktade varorna övernattade på Gästgivaregården. Efter den stora sjösänkningen blev hamnen obrukbar för djupgående trafik. Gästgivaregårdens byggnad samt delar av den gamla stenbryggan finns fortfarande kvar. Katrinelund har idag en badplats som Örebro kommun ansvarar för.

Närheten till Hjälmaren har haft stor betydelse för de bosatta. Fisket har till stor del varit en binäring för många bönder men även yrkesfiske har förekommit och förekommer fortfarande. Fiskets betydelse ses även i Stora Mellösa vapnet från 1946 där emblemen föreställer plogbillar och en roddbåt.

Slätten kring Stora Mellösa har gjort att området tidigt nyttjade vinden som kraftkälla. Väderkvarnar och vädersågar var en vanlig syn kring sekelskiftet 1900. Några år senare fanns under en mycket kort tid även ett vindelektricitetsverk i Mörby, vilket sägs vara ett av världens första.

Stora Mellösa började med sport redan 1925. Föreningen hette Stora Mellösa GoIF. Verksamheten bestod av gymnastik, fotboll, friidrott och skidor. Vid en sammanslagning med Hjällmarsnäs BK 1957 bildades Stora Mellösa IF. Föreningen bestod av fyra sektioner: fotboll, gymnastik, ishockey och bordtennis. Idag heter föreningen SMÅ IF efter en hopslagning med Åsbyvikens IF 1983 och erbjuder många olika sporter som fotboll, handboll, gymnastik, innebandy och basket.

I Mörby finns idag Stora Mellösa Hembygdsgård. Här finns arkiv där det går att läsa mer om Stora Mellösa.

Visste du förresten att dessa personer kommer från Stora Mellösa? 

Anders Lindahl född 1860 – fabrikör som bland annat skapat drycken Pommac 1919 och preparatet Lazarol. 

Berhard Larsson född 1879 som tog OS guld i skytte 1912. 

Hulda Källström presenterades 1919 som ”Sveriges bästa kvinnliga virtous” i annonsering för europeiskt mästerskap i dragspel. 

Stig Blomqvist född 1946 – svensk rallyförare med bland annat VM guld 1984 och sju segrar i Svenska rallyt.

Jasmine Kara född 1988, är en Svensk-Iransk internationell artist, låtskrivare och författare.